Advertisements

Q 1. A small body with multiple humeral fracture following which there is loss of sensation over lateral side of forearm and difficulty in flexion & supination of forearm most likely injured nerve is-

A. Median nerve
B. Musculocutaneous nerve
C. Axillary nerve
D. Superficial branch of radial nerve

ANS- (B)

Q 2. A mother gets her daughter with short stature low posterior hair line, webbing of neck, increased Carrying angle USG will show-

A. Hepatomegaly with alternated structure
B. Single kidney
C. Echo showing tricuspid valve
D. Streak ovaries with small uterus

ANS- (D)

Q 3. While performing a lumbar puncture, which of the following layers is punctured last?

A. Duramater
B. Piamater
C. Arachnoid
D. Ligamentum flavum

Advertisements

ANS- (C)


Q 4.The nerve being tested in the following image-

A. Median nerve
B. Ulnar nerve
C. PLN
D. Musculocutaneous nerve

ANS- (A)

Q 5. A patient presented with bitemporal hemianopia. On imaging it is found that an artery aneurysm is pressing on optic chiasm. Which is the most likely artery involved-

A. Anterior cerebral artery
B. Anterior communicating artery
C. Middle cerebral artery
D. Anterior choroidal artery

Advertisements

ANS- (B)

Q 6.A patient of splenomegaly reaching 15cms costal margin. Which structure prevents spleen frim vertically going down?

A. Tail of pancreas
B. Phrenicocolic ligament
C. Hilum of spleen
D. Linorenal ligament

ANS- (B)

Q 7.A person has a meal at 8 pm at night and records blood glucose at 7 am on the next day which came to 180mg/dl. What’s the source of this glucose?
A. Dietary Glucose
B. Hepatic Gluconeogenesis
C. Hepatic Glycogenolysis

ANS- (C)


Q 8. Which vitamin deficiency causes this scenario?

Advertisements

A. Niacin
B. Zine
C. Thiamine
D. Pyridoxine

ANS- (A)

Q 9.A patient presented with anaemia, bone pain hepatosplenomegaly. The trephine biopsy of bone marrow taken and the result shown here. What’s the enzyme defect?

A. Glucocereberoside
B. Hexosamindase A
C. u-Galactosidase
D. B-Galactosidase

ANS- (A)

Q 10.A patient complains of knee pain. Routine investigations are unremarkable and still, the patient is unsatisfied. Urine turns black on standing, what is the enzyme involved?
A. Homogentisate oxidase
B. Xanthine oxidase
C. Tyrosine transaminase
D. 4- fumarylacetoacetase

ANS- (A)

Advertisements

Q 11.In an experiment conducted by a student on ETC , when pyruvate and one inhibitor is added, it resulted in inhibition of oxidative phosphorylation. Which inhibitor most likely used by the student
A. Oligomycin
B. 2,4 dinitrophenol
C. Antimycin
D. Rotenone

ANS- (A)

Q 12. A 70kg man presents with restlessness. His serum was 120mEq/L. Calculate total sodium deficit?
A. 280mWq
B. 980mEq
C. 1410mEq
D. 840mEq

ANS- (D)

Q 13.13-year-old child with recurrent respiratory tract infections and passage of bulky greasy stools. Fat % of stools was high. Which of the following is true about this condition?
A. Hypernatremia
B. Protein losing enteropathy
C. Small intestine obstruction
D. Decreased sweat chloride

ANS- (A)

Q 14.A 4-year-old presented with developmental delay, recurrent chest infections and worsening bone pain. His serum PTH was normal. Calcium was normal.Phosphate was low. The probable diagnosis is?
A. Vitamin D dependent rickets Type I
B. Vitamin D dependent rickets Type II
C. X linked hypophosphatemic rickets
D. Nutritional rickets

ANS- (B)

Advertisements

Q 15.A 7-week-old baby was brought by the mother with complaints of repeated projectile vomiting and pellet stools. The probable metabolic disturbance is?
A. Normal anion gap Metabolic alkalosis
B. Hypochloremic hypokalemic metabolic alkalosis
C. Hyperchloremic hypokalemic metabolic alkalosis
D. Respiratory acidosis

ANS- (B)

Q 16.Girl child has presented with night blindness. She also presented with bitot’s spots with rough surfaced lesions over her elbow, knees (extensor surface). dermatological finding is-

A. Eczema
B. Icthyosis
C. Keratosis Pillaris rubra
D. Phrynoderma

ANS- (D)


Q 17.Receptor for absorption of glucose in GIT when patient is given ORS:
A. SGLT 1
B. SGLT 2
C. GLUT 1
D. GLUT 2

ANS- (A)

Advertisements

Q 18.Fluid with Na+ = 10, K+ = 140 and CI- = 15.
A. Name the compartment.
B. Interstitial
C. ECF
D. ICF

ANS- (C)


Q 19.A hyperventilating patient also having carpopedal spasm, has ABG value:
Ph=7.53, pCO2=20 mmHg, HCO3=26 mEq/L. ABG analysis?
A. Respiratory acidosis.
B. Respiratory alkalosis
C. Metabolic acidosis
D. Metabolic alkalosis

ANS- (B)

Q 20.A child presented with bluish white spots in mouth followed by a rash. What is the genome of the probable cause?
A. Enveloped virus with single stranded RNA
B. Naked virus with single stranded RNA
C. Double stranded naked RNA
D. Double stranded enveloped RNA

ANS- (A)

Q 21.A male patient presented with urethral discharge as shown in figure? What could be the most probable cause

Advertisements

A. Gonorrhea
B. hemophilus ducreyi
C. Trichomonas vaginalis
D. Ureaplasma urealyticum

ANS- (A)

Q 22.A pregnant woman whose niece contracted varicella in same house was negative for serum antibodies for varicella. What would this mean?
A. She is susceptible to zoster
B. She is susceptible to chicken pox
C. She is immune to chicken pox
D. She is immune to zoster

ANS- (B)

Q 23.A truck driver presented with complaints of painless genital ulcer after unsafe intercourse. The motility of the causative organism can be best checked by which microscope?
A. Electron microscope
B. Dark field microscope
C. Fluorescent microscope
D. Light microscope

ANS- (B)

Q 24.34-year-old female presenting to the OPD with migratory arthritis and examination revealed a pan systolic murmur. ECHO was performed with the suggestive of mitral regurgitation. Biopsy image is provided. Diagnosis?

Advertisements

A. Aschoff body or RHD
B. Granuloma anulare
C. Granulomatous vasculitis
D. Epitheliod granuloma

ANS- (A)

Q 25.A female software engineer leading a sedentary lifestyle who sits on his desktop for 12 to 14 hours a day is taking more junk food and less fruits and vegetables. Hb 9gm/dl MCV 120fl what is the most common cause of anaemia associated:
A. Folic acid deficiency
B. Sideroblastic anaemia
C. Vit B12 deficiency or Cyancobalamine
D. Acute blood loss

ANS- (A)

Q 26.A patient presented with cirrhosis. On liver biopsy showed eosinophilic material cytokeratin positive. This is most likely composed of?
Or
Chronic alcoholic patient with increasing abdominal girth and presence of intracytoplasmic Eosinophilic inclusions in hepatocytes. What is the content of the inclusion?
A. Actin
B. Microtubule
C. Intermediate
D. Fibronectin

ANS- (C)

Q 27.50 years male patient complaining of fatigue for the past one year. His blood workup shows presence of anemia TLC more than 1 lac/ microl and peripheral smear showing neutrophil; basophils; myeloblasts; myelocytes and metamyelocytes. Which of the following is the most specific further investigation?
A. Fish
B. Flowcytometry
C. LAP score
D. Immunophenotyping

ANS- (A)

Advertisements

Q 28.PAP smear with hyperchromatic nuclei, irregular nuclear borders and low maturation index involving the whole thickness. Diagnosis?
A. Metaplasia
B. Dysplasia
C. Hyperplasia
D. Hypertrophy

ANS- (B)


Q 29.Poor prognostic marker for multiple myeloma is?
A. S. creatinine
B. B2- macroglobulin
C. Calcium
D. Protein

ANS- (B)

Q 30.20-year-old boy present with gum bleeding and easy bruisability. fever low TLC and low platelet count, no specific general examination finding except for significant pallor and petechial rash all over the body Further investigation show a low reticulocyte count; absent megakaryocytes and no immature cells. Diagnosis?
A. Disseminated TB involving bone marrow
B. Idiopathic acquired aplastic anemia
C. paroxysmal nocturnal hemoglobinuria
D. myelodysplastic syndrome

ANS- (B)

Q 31.Patient with generalized fatigue, tiredness. Primary clinical examination is uneventful. Normal TLC and DLC. No immature cells seen. Superficial discrete lymph nodes enlarged. On biopsy showed effaced architecture, indented nucleus, prominent nucleolus containing atypical cells. CD 10 bcl2 positive.
A. Follicular
B. Burkitt’s
C. Non-Hodgkin’s
D. Mycosis fungoides

ANS- (A)

Advertisements

Q 32.FAMILIAL HNPCC has a defect in?
A. Nucleotide excision
B. Base pair excision
C. Point mutation
D. Mis-match repair gene

ANS- (B)


Q 33.All are increased in Iron Deficiency Anemia, except?
A. TIBC
B. Soluble transferrin receptor
C. Transferrin saturation
D. Iron protopophyrin

ANS- (B)

Q 34.35-year-old female presented with claudication in forearm transient, loss of vision and abdominal pain. she also had weak femoral pulse. fundus also showed retinal Hemorrhage. diagnosis?
A. Pan
B. Microscopic polyangitis
C. Takayasu arteritis.
D. Thromboangiitis obliterans

ANS- (B)

Q 35. A patient presented with tendon xanthoma and has high total cholesterol and high LDL. What is the diagnosis?
A. Lipoprotein lipase deficiency
B. Tangier disease
C. Familial hypercholesterolemia
D. Familial hyperchylomicronemia

ANS- (C)

Advertisements

Q 36.Which among the following is false statement regarding pheochromocytoma?
A. Diagnosed by urine VMA and catecholamines
B. Treatment of choice is surgical excision
C. Propranolol is given initially to treat hypertension
D. Can present as Hypertension alone, sometime with abdominal pain and vomiting

ANS- (C)

Q 37.An intern while collecting blood, spilt it over the floor. What should be done next?
A. Mop the floor with acid
B. Put some absorbable material over it
C. 1% sodium hypochlorite solution
D. Inform hospital control board

ANS- (C)


Q 38.patient with squamous cell carcinoma of lung. During pulmonectomy, there was
blackish hilar lymph node of 1 cm. Identify the cause of pigmentation:
A. Asbestos
B. Anthracitic pigment.
C. Lipofuscin
D. Melanin

ANS- (B)

Q 39.A 24-year female with Presented with arthritis, palpable purpura abdominal pain and hematuria. Likely diagnosis is
A. HSP (Henoch Schonlein Purpura)
B. SLE
C. Takayasu arteritis
D. Rheumatoid arthritis

ANS- (A)

Advertisements

Q 40.A female patient with Tingling and numbness in hands, masked and shiny skin. ANA positive. Immunofluorescence showed nucleolar pattern Diagnosis?
A. Sjogren
B. SLE
C. Systemic sclerosis
D. Rheumatoid arthritis

ANS- (C)


Q 41.A patient is diagnosed of multiple sclerosis. The disease mainly affects?
A. Astrocytes
B. Oligodendrocytes
C. Glial cells
D. ependymal cells

ANS- (B)


Q 42.Identify the injury in the image-

A. Incised wound
B. Incised looking lacerated wound
C. Lacerated wound
D. Lacerated looking incised wound

ANS- (B)

Advertisements

Q 43.Toxic principle of the following substance is-

A. Abrin
B. Ricin
C. Crotin
D. Bhilawanol

ANS- (D)

Q 44.A dead body was recovered from near a pond by police. During autopsy, the finding as shown was noticed by the autopsy Doctor. This is suggestive of which of the following case-

A. Post mortem hanging
B. Liquefactive necrosis
C. Immersion in water for 36 hours
D. Torture in hot water

ANS- (C)

Advertisements

Q 45. During autopsy, the doctor notices findings as shown in image. Which is true regarding the findings-

A. It is due to Sulph- hemoglobin pigment
B. This change is seen at 24 hours
C. It is nonbacterial
D. It is associated with lightning case

ANS- (A)

Q 46.During evidence recording in court-room, the lawyer asked the witness- ” were you there when A Killed B’ and witness answered “yes”. These types of questions are allowed during which part of examination of witness in court of law
A. Direct examination
B. Cross examination
C. Re-direct examination
D. Examination in chief

ANS- (B)

Q 47.A 30-year-old male presents with history of consumption of some unknown substance. The attending doctor notices the person to be having diaphoresis, headache and acute coronary spasm like features. The person is least likely to
show which clinical feature
A. Hypertension
B. Tachycardia
C. Hyperthermia
D. bradycardia

ANS- (D)

Advertisements

Q 48.Which of the following is not suggestive of cocaine poisoning?
A. Agitation
B. Hyperthermia
C. Bradycardia
D. Myocardial infarction

ANS- (C)

Q 49.A child while playing, plucked a fruit from tree/plant and consumed it. He was brought to hospital with complaints of restlessness, painful swallowing, photophobia, not able to pass urine with dry hot skin. Which of the following true regarding diagnosis of poison and antidote in this case
A. Datura: physostigmine
B. Datura: pralidoxime
C. Yellow oleander: physostigmine
D. Yellow oleander: pralidoxime

ANS- (A)


Q 50.A person was sitting naked in balcony, which was overlooking a public park.
This is referred to as
A. Masochism
B. Fetichism
C. Exhibitionism
D. Stalking

ANS- (C)


Total Page Visits: 1277 - Today Page Visits: 10
Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!